diashow
Heikki Leivonen

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Heikki Leivonen

Heikki Leivonen

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tietotori

Käräjäoikeudessa ei tarvita herastuomareita eikä lautamiehiä

Varatuomarilta kovaa tekstiä HS:n mielipidesivuilla: ”Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään”

Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.
Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.(KUVA: Vilja Vehkaoja)
Julkaistu: 11.3. 18:55

Varatuomari Heikki Leivonen arvostelee käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää Helsingin Sanomissa.

– Suomessa kaikki kunnanvaltuustot valitsevat puoluepoliittisella perusteella lautamiehiä käräjäoikeuksiin. Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään. Lautamiehillä on itsenäinen äänioikeus rikosjutuissa, mutta he eivät saa minkäänlaista lainopillista koulutusta, vaikka he joutuvat ratkaisemaan hyvinkin monimutkaisia rikosjuttuja, hän painottaa.

Hän kertoo hoitaneensa käräjäoikeuksissa erilaisia tapauksia syyttäjänä ja asianosaisen avustajana. Hänellä on kokemusta yli 40 vuotta.

– Kertaakaan en ole havainnut, että lautamiehistä olisi ollut mitään hyötyä kenellekään. Lautamiesjärjestelmän voisi heti lopettaa. Säästyvät varat voitaisiin käyttää lisäämällä istuvia tuomareita purkamaan käräjäoikeuksien jutturuuhkia, Leivonen kertoo kirjoituksessaan.


”Oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen”
Lautamiesten asemaa on arvosteltu aiemminkin.

– Jo pidemmän aikaa on ollut suuntaus, että lautamiesten käyttöä vähennetään, Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo kertoo Ilta-Sanomille.

– Lakimiesliiton peruskanta on se, että oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen eli ammattituomareiden aseman vahvistamiseen, hän korostaa.


Käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen
Käräjäoikeudet ovat yleisiä alioikeuksia Suomessa. Käräjäoikeuden päällikkötuomarina on laamanni ja muina tuomareina käräjätuomareita. Ainoastaan käräjäoikeudessa on lisäksi lautamiehiä.

Kaikissa niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen. Hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Hänellä on tuomarin valta.

Lautamiehen pitää olla Suomen kansalainen sekä hallita itseään ja omaisuuttaan. Lautamieheksi ei voi valita alle 25-vuotiasta tai 65 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lautamies ei saa olla konkurssissa eikä holhouksen alainen.

Lautamiehen tehtävissä toimii Suomessa yhteensä noin 1 700 henkeä.

Uutiset Espoo.fi

Business Espoo mukana Euroopan suurimmassa Hackathonissa

Business Espoo on tulevana viikonloppuna mukana, kun Euroopan suurin Hackathon-tapahtuma Junction kerää yli 1500 osallistujaa Otaniemen kampukselle.

Lue lisää »

Lisätietoa Espoo-mitalin saaneiden tilaisuudesta 6.12.

Postilakon vuoksi osa kutsuista perinteiseen Espoo-mitalin saaneiden tilaisuuteen on jäänyt jakamatta. Mitalistien tilaisuus pidetään 6.12. klo 13.30 Espoo Metro Areenalla ennen kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonserttia. Saat tarkempia ohjeita ilmoittautumisen yhteydessä.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Ei muuten pidä enää paikkaansa” – JHL:n Niemi-Laine syytteistä, ettei liitolla ole ”munaa” koviin toimiin

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi kuten moni muukin liittojohtaja työmarkkinatilannetta erittäin vaikeaksi....

Lue lisää »

Perhevapaauudistuksen valmistelu etenee, esitys mallista luvassa ennen kesää – isät ja äidit saamassa yhtä suuret kiintiöt

Sosiaali- ja terveysministeriö epävirallisessa kolmikantaisessa työryhmässä valmistellaan perhevapaauudistusta. Tavoitteena on, että perhevapaat ja...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

Ministeri Krista Kiurun puhe lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta

Ajankohtaiskeskustelu lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta. Valtioneuvoston puheenvuoro, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kiitän...

Lue lisää »

SDP:n Tuula Väätäinen: Epäoikeudenmukainen aktiivimalli kuopataan

Kansanedustaja Tuula Väätäinen pitää hallituksen päätöstä purkaa työttömiä kurittanut aktiivimaali...

Lue lisää »