web stats
diashow
Heikki Leivonen

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Heikki Leivonen

Heikki Leivonen

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Länsimetron sotkut on selvitettävä

Länsimetron sotkut on selvitettävä

Länsimetro Oy:n toiminnan ongelmat ovat herättäneet aiheellisesti paljon keskustelua julkisuudessa.

Yhtiön hallitus on vastannut arvosteluun, että ongelmia selvitetään, mutta Espoon kaupunginvaltuustolle ei voida antaa ongelmista ja niiden ratkaisemisesta tietoja koska laki muka estää. Tätä vastausta en voi juristina hyväksyä.

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön osakkeenomistajilla on kyselyoikeus. Hallituksen ja toimitusjohtajan on yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin, mukaan lukien yhtiön suhde samaan konserniin kuuluvaan toiseen yhteisöön tai säätiöön. Tietoja ei kuitenkaan saa antaa, jos niiden antaminen tuottaisi yhtiölle olennaista haittaa. Hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään 1 luvun 8 §:ssä säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.
Espoon kaupunki ja Helsingin kaupunki omistavat yhdessä Länsimetro Oy:n kaikki osakkeet.
Länsimetro Oy:n hallituksessa istuvat Espoon ja Helsingin korkein teknisen alan virkamiesjohto sekä kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n edustajat mukana kaksi rakennusalaan perehtynyttä huippujuristia.
Osakeyhtiölailla ei ole tarkoitettu suojella kunnan omistaman yhtiön johtohenkilöitä tahallaan tai huolimattomuudesta tehdyistä taloudellisesta vastuusta.
Kaikki Länsimetron suunnitteluasiakirjat on annettu urakoitsijoille jo urakkatarjouskyselyn yhteydessä. Hankintamenettelylain mukaisesti kaikille urakkatarjouskyselyyn osallistuneille urakoitsijoille on pitänyt ilmoittaa voittanut tarjous. Tämän vuoksi kaikki Länsimetron suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät asiakirjat pitää antaa kaupunkien valtuutettujen luettavaksi. Mikään urakoitsijoiden kanssa tehty sopimus ei voi eikä saa olla salainen.
Kuntien omistamat yhtiöt ei saa salata omistajiltaan mitään.

Heikki Leivonen
varatuomari, Espoo
Auktorisoidut lakimiehet ry:n hallituksen jäsen
Kuntavaaliehdokas – SDP Espoo


Uutiset Espoo.fi

Ilmoita tapahtumasi mukaan Espoo-päivään!

Espoopäivä.fi-sivuilla on nyt julkaistu selkeät ohjeet etukäteen taltioidun tai suorana lähetettävän tapahtuman toteuttamiseen.

Lue lisää »

Espoon ja koko kuntatalouden toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään."

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Keskustalta uusi aika valtiovarainministerin valinnalle

Keskustan ministerivalintakokous järjestetään maanantaina 8.6. kello 9 Helsingissä. Keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja MEP-delegaatio kokoontuvat...

Lue lisää »

IS: Aho ei halua valtiovarainministeriksi – ”Näyttää siltä, etten pystyisi sitä hoitamaan”

Entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei halua valtiovarainministeriksi, kertoo Ilta-Sanomat. Keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Werning: Sote-uudistus starttasi käyntiin, linjaukset valmiiksi

Kansanedustaja Paula Werning (sd) iloitsee sote-uudistuksen linjausten valmistumisesta. – Olen erittäin tyytyväinen, että...

Lue lisää »

SDP:n Anneli Kiljunen: Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen keskiössä on ihminen

Hallitus on saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset, jotka lähtevät lausuntokierrokselle kesän ajaksi. – Olen erityisen...

Lue lisää »