web stats
diashow
Heikki Leivonen

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Heikki Leivonen

Heikki Leivonen

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Käräjäoikeudessa ei tarvita herastuomareita eikä lautamiehiä

Varatuomarilta kovaa tekstiä HS:n mielipidesivuilla: ”Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään”

Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.
Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.(KUVA: Vilja Vehkaoja)
Julkaistu: 11.3. 18:55

Varatuomari Heikki Leivonen arvostelee käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää Helsingin Sanomissa.

– Suomessa kaikki kunnanvaltuustot valitsevat puoluepoliittisella perusteella lautamiehiä käräjäoikeuksiin. Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään. Lautamiehillä on itsenäinen äänioikeus rikosjutuissa, mutta he eivät saa minkäänlaista lainopillista koulutusta, vaikka he joutuvat ratkaisemaan hyvinkin monimutkaisia rikosjuttuja, hän painottaa.

Hän kertoo hoitaneensa käräjäoikeuksissa erilaisia tapauksia syyttäjänä ja asianosaisen avustajana. Hänellä on kokemusta yli 40 vuotta.

– Kertaakaan en ole havainnut, että lautamiehistä olisi ollut mitään hyötyä kenellekään. Lautamiesjärjestelmän voisi heti lopettaa. Säästyvät varat voitaisiin käyttää lisäämällä istuvia tuomareita purkamaan käräjäoikeuksien jutturuuhkia, Leivonen kertoo kirjoituksessaan.


”Oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen”
Lautamiesten asemaa on arvosteltu aiemminkin.

– Jo pidemmän aikaa on ollut suuntaus, että lautamiesten käyttöä vähennetään, Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo kertoo Ilta-Sanomille.

– Lakimiesliiton peruskanta on se, että oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen eli ammattituomareiden aseman vahvistamiseen, hän korostaa.


Käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen
Käräjäoikeudet ovat yleisiä alioikeuksia Suomessa. Käräjäoikeuden päällikkötuomarina on laamanni ja muina tuomareina käräjätuomareita. Ainoastaan käräjäoikeudessa on lisäksi lautamiehiä.

Kaikissa niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen. Hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Hänellä on tuomarin valta.

Lautamiehen pitää olla Suomen kansalainen sekä hallita itseään ja omaisuuttaan. Lautamieheksi ei voi valita alle 25-vuotiasta tai 65 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lautamies ei saa olla konkurssissa eikä holhouksen alainen.

Lautamiehen tehtävissä toimii Suomessa yhteensä noin 1 700 henkeä.

Uutiset Espoo.fi

Ilmoita tapahtumasi mukaan Espoo-päivään!

Espoopäivä.fi-sivuilla on nyt julkaistu selkeät ohjeet etukäteen taltioidun tai suorana lähetettävän tapahtuman toteuttamiseen.

Lue lisää »

Espoon ja koko kuntatalouden toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään."

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Keskustalta uusi aika valtiovarainministerin valinnalle

Keskustan ministerivalintakokous järjestetään maanantaina 8.6. kello 9 Helsingissä. Keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja MEP-delegaatio kokoontuvat...

Lue lisää »

IS: Aho ei halua valtiovarainministeriksi – ”Näyttää siltä, etten pystyisi sitä hoitamaan”

Entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei halua valtiovarainministeriksi, kertoo Ilta-Sanomat. Keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Werning: Sote-uudistus starttasi käyntiin, linjaukset valmiiksi

Kansanedustaja Paula Werning (sd) iloitsee sote-uudistuksen linjausten valmistumisesta. – Olen erittäin tyytyväinen, että...

Lue lisää »

SDP:n Anneli Kiljunen: Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen keskiössä on ihminen

Hallitus on saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset, jotka lähtevät lausuntokierrokselle kesän ajaksi. – Olen erityisen...

Lue lisää »