web stats
diashow
Heikki Leivonen

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Heikki Leivonen

Heikki Leivonen

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tietotori

Käräjäoikeudessa ei tarvita herastuomareita eikä lautamiehiä

Varatuomarilta kovaa tekstiä HS:n mielipidesivuilla: ”Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään”

Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.
Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.(KUVA: Vilja Vehkaoja)
Julkaistu: 11.3. 18:55

Varatuomari Heikki Leivonen arvostelee käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää Helsingin Sanomissa.

– Suomessa kaikki kunnanvaltuustot valitsevat puoluepoliittisella perusteella lautamiehiä käräjäoikeuksiin. Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään. Lautamiehillä on itsenäinen äänioikeus rikosjutuissa, mutta he eivät saa minkäänlaista lainopillista koulutusta, vaikka he joutuvat ratkaisemaan hyvinkin monimutkaisia rikosjuttuja, hän painottaa.

Hän kertoo hoitaneensa käräjäoikeuksissa erilaisia tapauksia syyttäjänä ja asianosaisen avustajana. Hänellä on kokemusta yli 40 vuotta.

– Kertaakaan en ole havainnut, että lautamiehistä olisi ollut mitään hyötyä kenellekään. Lautamiesjärjestelmän voisi heti lopettaa. Säästyvät varat voitaisiin käyttää lisäämällä istuvia tuomareita purkamaan käräjäoikeuksien jutturuuhkia, Leivonen kertoo kirjoituksessaan.


”Oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen”
Lautamiesten asemaa on arvosteltu aiemminkin.

– Jo pidemmän aikaa on ollut suuntaus, että lautamiesten käyttöä vähennetään, Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo kertoo Ilta-Sanomille.

– Lakimiesliiton peruskanta on se, että oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen eli ammattituomareiden aseman vahvistamiseen, hän korostaa.


Käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen
Käräjäoikeudet ovat yleisiä alioikeuksia Suomessa. Käräjäoikeuden päällikkötuomarina on laamanni ja muina tuomareina käräjätuomareita. Ainoastaan käräjäoikeudessa on lisäksi lautamiehiä.

Kaikissa niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen. Hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Hänellä on tuomarin valta.

Lautamiehen pitää olla Suomen kansalainen sekä hallita itseään ja omaisuuttaan. Lautamieheksi ei voi valita alle 25-vuotiasta tai 65 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lautamies ei saa olla konkurssissa eikä holhouksen alainen.

Lautamiehen tehtävissä toimii Suomessa yhteensä noin 1 700 henkeä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Samalla rokotuskattavuus on noussut hyvää tahtia ja vakavien tautitapausten muoto on vähentynyt aiemmista epidemiahuipuista.

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Niinistö: ”Ei tässä kukaan Venäjälle päin mitään viestitä”

Suomi ja Ruotsi pääsevät Nato-polullaan askeleen eteenpäin viikkojen odottelun jälkeen. Asiaa vastustanut Turkki teki tiistaina suunnanmuutoksen ja...

Lue lisää »

Turkki, Suomi ja Ruotsi löysivät sovun, mutta sujuuko jatkossa kaikki kuin tanssi? – tässä Mika Aaltolan arvio

Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi, kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Paula Werning: Vanhuspalvelujen parantamiseksi tehty uudistus valmiiksi

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että vanhuspalvelujen jatkouudistus valmistui. Lait astuvat voimaan 1.1.2023....

Lue lisää »

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Positiivinen luottotietorekisteri on tärkeä ylivelkaantumista estävä toimenpide

Eduskunta on hyväksynyt eilen lakiesityksen positiivisesta luottotietorekisteristä. Talousvaliokunnan sd-edustajat Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo...

Lue lisää »